Przedsiębiorco, planujesz wdrożenie innowacji w swoich meblach? Pracownicy Politechniki Poznańskiej wykorzystując nanomateriały węglowe opracowują technologię energooszczędnego podgrzewania powierzchni mebli, która pozwala na dostosowanie tej funkcjonalności do dowolnego designu.
Co się stanie, kiedy nauka pójdzie w TANGO z biznesem? Powstanie koncept, dzięki któremu jesienne i zimowe wieczory w restauracji będą o wiele przyjemniejsze!
W ramach projektu TANGO, realizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, zespół kierowany przez dr. inż. Damiana Łukawskiego pracuje nad projektem umożliwiającym wytwarzanie podgrzewanych mebli restauracyjnych, ogrodowych, miejskich i okrętowych. Pomysł jest innowacyjny ze względu na wykorzystanie w nim technologii cienkowarstwowej, bazującej na nanomateriałach węglowych.
Pandemia COVID-19 przewróciła do góry nogami niemal każdą gałąź gospodarki, spowodowała wprowadzenie pewnych restrykcji. Restauracje musiały zacząć polegać na tzw. ogródkach – również w chłodne lub wręcz zimne i deszczowe dni. Obecnie wykorzystywane elektryczne i gazowe promienniki ciepła nie do końca zdają egzamin. Są drogie w eksploatacji i bywają niebezpieczne.
Dzięki ogrzewaniu poprzez warstwę nanomateriałów bezpośrednio blatu stołu czy siedzenia krzesła, zapewniamy ciepło bez nadmiernego zużywania energii w porównaniu do promienników ustanowionych metr lub dalej od nas. Co istotne, zaproponowana technologia nie ma wpływu na walory estetyczne mebli. Warstwa grzewcza znajduje się bowiem pomiędzy warstwą dekoracyjną a płytą meblową. Ponadto, wykorzystując wysoko przewodzącą warstwę grzewczą możliwe będzie wykorzystanie bardzo niskich napięć, co zapewni bezpieczeństwo użytkownikom możliwość wykorzystania przenośnego, zasilania bateryjnego.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę: https://www.tango4.put.poznan.pl/