[aktualizacja 02.04.2020] Zapraszamy do przygotowanej przez Izbę podstrony COVID-19 poświęconej bieżącej sytuacji w naszym kraju, tutaj znajdziecie Państwo stanowiska, opinie, projekty ustaw i najnowsze informacje dla pracodawców i pracowników w dobie walki z wirusem.

Szanowni Państwo,

wszyscy zdajemy sobie sprawę przed jakimi wyzwaniami wobec rozszerzającej się epidemii staje nasza gospodarka. W takiej sytuacji na plan dalszy muszą zejść wszelkie spory polityczne i populistyczne licytacje. Rząd, poza bieżącą walką z epidemią, musi zdobyć się na rzetelne przedstawienie społeczeństwu wszelkich zagrożeń wynikających ze zbliżającego się kryzysu gospodarczego i przedstawić kompleksowy plan wsparcia przedsiębiorców w celu zminimalizowania skutków kryzysu. Wiele organizacji gospodarczych przedkłada swoje postulaty i propozycje. Tylko w oparciu o konsultacje, z tymi którzy tworzą i odpowiadają za naszą gospodarkę, będzie można stworzyć maksymalnie racjonalny plan jej wsparcia.

Do naszej Izby wpływają różne szczegółowe propozycje rozwiązań zarówno od naszych członków, jak i innych organizacji. Przedstawiamy je poniżej.

Stanowisko WIPH ws. obecnej sytuacji gospodarczej

Najnowsza wersja Projektów Ustaw [Tarcza antykryzysowa] [COVID-19] 25.03.2020

Reaktywacja Rady Przedsiębiorczości

Stanowisko_PracodawcyRP_nowelizacja-specustawy-koronawirusowej_26.03.2020

Stanowisko_PracodawcyRP_23.03.2020

Opinia Wiceprzewodniczącego Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności Senatora RP Adama Szejnfelda

Wsparcie dla projektów wymagających zasobów obliczeniowych w walce z pandemią COVID-19

Z czego będą mogli skorzystać przedsiębiorcy

Informacje nt. wsparcia dla przedsiębiorstw w regionach Partnerstwa-Odry

Mobilność w UE w obliczu COVID-19

Koronawirus: Jak chronić się przed cyberprzestępczością?

Luźniejsze zasady pomocy publicznej

Opracowanie informacyjne – Tarcza antykryzysowa – Kancelaria Matysiak

Kompendium wiedzy – Tarcza antykryzysowa – AMD Podatki

Koronawirus: Komisja Europejska przedstawia praktyczne rozwiązania, które zapewnią stały przepływ towarów w całej UE dzięki zielonym korytarzom